Vad är miljövänlig klädstil eller ekologisk klädstil? Är det verkligen snyggt? Ja, både snyggt och trendigt!

Ull och lin är kända miljövänliga material i tyger, men det finns också andra material som ännu inte är lika kända. Det är exempelvis lyocell, mjölkfiber, hampa eller återvunnen polyester.

Mest miljövänliga materialet

Vad är det mest miljövänliga tyget för kläder? Det är ett material som de flesta av oss inte hört talas om tidigare. Materialet heter lyocell och det tillverkas av cellulosa som kommer ur energiskog. Tänk på det nästa gång du åker förbi ett fält med snabbväxande energiskog – för här växer grunden till ett miljövänligt tyg för kläder. Vid handhavandet av lyocell använder man mycket färre kemikalier. Dessutom är tyget helt nedbrytbart, vilket gynnar naturen.

Vad finns det mer? Lin exempelvis, som redan är känt för att vara ett material som är bra för miljön. Det kan till och med vara bättre än bomull, och självklart bättre än syntetmaterial.

Hur definieras ekologiska kläder?

Det finns flera definitioner av ekologiska kläder, men man kan säga att det är kläder som mestadels består av ekologisk naturfiber, vilket innebär att man inte använt några hälsofarliga ämnen vid blekning eller färgning. Det innebär också att fibrerna odlats utan (kemiska) bekämpningsmedel och utan konstgödsel.