Ull kommer att ta stor plats i framtidens supermode. Ekologiska tankesätt tar över både mat och hur vi lever, och detta kommer alltmer att gälla även kläder. Det är en spännande tanke, och något att vara stolt över!

Människor handlar i snitt ett nytt klädesplagg varje vecka, ofta köper vi på rea när priset sänkts något. Trots att folk ofta tycker att de inte har råd att shoppa köper man kläder för fullt. Speciellt onlinebutikerna blomstrar, klädintresset är stort. Inköpsintresset i alla fall, kanske inte lika mycket användningen av kläderna. Nio av tio klädesplagg i garderoben används knappt – visst är det förvånande! Detta är ett resursslöseri av stora mått, speciellt nu när hållbarhet och ekologiskt tänk står på agendan. Men detta är inte det enda slöseriet. Fåren klipps två gånger per år och 70 % av ullen slängs – det är häpnadsväckande att så mycket av denna fantastiska produkt går till spillo. Förhoppningsvis kommer detta att uppmärksammas och förändras.

Blir supermodet cirkulärt?

Ja!

Det är redan trendigt att köpa second hand, och det kommer troligtvis att bli lika trendigt att köpa cirkulärt mode. Miljövänliga tyger och hållbart mode, återanvändning och färre kemiska processer i all framtagning av tyger kommer att dominera i framtiden. Runways i Paris, Milano och New York kommer att visa upp cirkulärt mode av högsta kaliber. Modeskapare tar emot beställningar på återanvända textilier och hela shower skapas utifrån detta tema.

Världen är sannerligen i förändring, men det tog en pandemi för att omsätta diskussioner i handling. Det som händer inom modebranschen kommer att ha stor påverkan på framtidens mode. Tekniken finns för att skapa en stor förändring i hela modeindustrin – det behövs bara en helt ny medvetenhet.