Ull är ett av de mest spännande materialen i våra textilier och kläder, det kan vara både lent och försynt eller kaxigt och moderiktigt. Ull har många skepnader.

Det första man tänker på är kanske en ”gammaldags” tanke, att det är varma vinterkläder och ylletröjor. Tankarna går definitivt inte till en runway i Paris eller Milano, men där har vi alldeles fel. Ullen kan göra succé precis var som helst! När vi minst anar det dyker ullen upp och sprider sina goda egenskaper i tyger och kläder – överallt!

Kläder och textilier

Ull i kläder närmast kroppen är vanligt eftersom ull värmer fast du är fuktig och dessutom transporterar bort fukten. Underkläder för träning och jobb som exempelvis brandman, polis eller underställ vid skidåkning eller liknande är givna att innehålla ull. Av alla material i vår kläder måste

ull betraktas som det allra bästa.

Ull finns också i modekläder som kappor, tröjor och byxor, och du har väl sett den tajta, snygga modeblusen gjord på ull? Att det finns ull i kläderna är på något sätt en kvalitetsgaranti. Det är vanligt att man tror att ull inte kan vara hypermode, men det kan det. Flera av de allra snyggaste kläderna på världens runways har inslag av ull, eller kan vara gjorda i ull. Det börjar också blir mer modernt med ekologiska tankesätt inom modevärlden. Du kan vara stolt över att köpa ekologiskt även när du shoppar kläder. Det är värt det.

Den grövre typen av ull används mycket till lite kraftigare, formpressade produkter som isolering och ull inom avfallshantering, exempelvis vid spill av olja. Filtar görs också av en något grövre ull, om det inte är tunna, mjuka filtar.

Köp ekologisk ull

Köp ekologisk ull för din egen skull och för djurens skull. Fråga när du handlar om ullen är ekologisk, på så sätt kan vi gemensamt se till att förändra detta.

Ekologisk ull kommer från djur som sköts om enligt kraven för ekologisk djurskötsel. Dessa djur mår bra, de utsätts inte för behandling som kan vara smärtsam eller som får dem att må dåligt. Detta gör också att ullen de producerar blir mycket fin. Krav som ingår i ekologisk djurhållning är att djuren ska äta ekologiskt foder, de ska ha ett gott hem, det vill säga bra stall, de ska kunna vara utomhus och inte hållas bundna. Detta är mycket bra för oss alla.