Det finns många olika tyger att välja mellan. För det mesta känner man på tyget och känns det bra köper man det. Nu är det dags att tänka miljövänligt och läsa innehållsförteckningen!

Okej, jag läser!

Jag ser bomull. En ren naturprodukt som är bra för mig, men som kanske drar för mycket vatten och energi i beredningen. Linne – mycket hållbart och bra, kanske lite ”rått” med långa fibrer men på det hela taget ganska trevligt. Viskos är ett exempel på ett tyg som är utvunnet av bland annat trämassa från gran. Och så ull, ett helt fantastiskt material!

Vilket tyg är bäst till klänning?

Det finns många tyger man kan sy klänningar av. Man behöver kunna rynka, lägga veck och tyget ska ha ett ”flow” för att sitta snyggt. Det får inte vara för tjockt men ska ändå ha styrsel som exempelvis siden, satin och bomull. För flygiga plagg kan man använda chiffong eller kanske siden.

Vilket tyg är bäst till byxor?

Bomull håller i alla väder, men här finns också en ekobomull som du kan intressera dig för, som är utmärkt till byxor. Naturligtvis fungerar lyocell även här. Och så har vi ullen, framförallt den lite mjukare, finare ullen – merinoull. Polyeten är en förekommande plast i kläder och man kan tycka att det låter farligt, men detta är en ofarlig plast så länge inga farliga ämnen är tillsatta i den, vilket är vanligare inom elteknik än kläder.

Vilket tyg är bästa miljöval?

Lyocell blir nog det riktiga vinnaren här. Det är miljövänligt och framställs av cellulosa från energiskog. Tyget är 100% nedbrytbart. Det kan förekomma plast i kläder så det bästa är att alltid vara vaksam för att göra det bästa miljövalet.