Fårullen har en lång historia i Sverige eftersom det var vanligt att många gårdar förr hade får, men ullen har fått dåligt rykte eftersom den krymper om den tvättas varmt och eftersom den känns gammalmodig och trist. På senare år har dock ullen fått sig ett uppsving som ett miljövänligt material eftersom det enkelt går att få tag på lokal svensk fårull i de delar av landet det finns får. Ull ingår i många andra tygsorter och andelen ull brukar anges på produkten. Hos webbutiken Bemz finns skräddarsydda sängkläder och hemtextilier i framför allt bomull, linne, sammet och återvunnet material, däribland ull. Bemz säljer skräddarsydda överdrag både till Ikeamöbler och andra möbler samt hemtextilier efter beställning i deras egen fabrik.
Ullens fantastiska egenskaper
Ullen har blivit trendig på grund av att den anses vara miljövänlig och praktisk eftersom den har så många bra egenskaper, som att vara vattenavstötande och värmeisolerande. Ull används på grund av sina isolerande egenskaper i allt från isolering till underställ och skosulor, men syns mer och mer i finkläder som ullblusar och eleganta ullkappor. Detta just för att det är ett så hållbart och isolerande material att modebranschen insett fördelarna med det mångsidiga materialet.
Flera ton svensk ull om året bränns för att den inte blir använd, och istället importerar vi ull som blir till produkter. Det finns som tur är entusiaster som vill rädda svensk ull och öka medvetenheten om ullens många användningsområden. Förutom i kläder och isolering kan ullen även användas till att göra ulltvål, som görs av ullfett, lanolin, som även är antiseptiskt. Ull kan även användas till att göra innetofflor, mjukisdjur eller fina bokmärken, som känns extra speciella att ha om de kommit från en hantverkare som gjort dem av återvunnen fårull. Då har man ju verkligen gjort en insats för miljön.
Alpackaull allt mer populär
Ull kan komma från fler djur än får, exempelvis finns alpackaull, kaninull och getull. Särskilt alpackaullen har blivit populär för att den är mjukare, varmare och glansigare än fårull. Alpackaullen finns att få i naturliga färger, allt från ljust beige till rödbrun, men kan även färgas och då lämpar sig de ljusare färgerna på garn bäst. Alpackaull användes från början främst i Sydamerika där djuren hör hemma men i Sverige finns det enligt Svenska Alpackaföreningen 120 gårdsbutiker som säljer alpackagarn och färdiga produkter av alpackaull.
Många gårdar har gått över från får till alpackor för ullen, eller har både får och alpackor. Importen av alpackor från Sydamerika till Sverige har ökat från 1500 djur på 90-talet till uppemot 4 500 djur i nutid.