Idag handlar svenskar mer kläder än någonsin. Textilkonsumtionen har de senaste 30 åren nästan fördubblats. För både din plånboks skull och miljön är det en bra idé att handla kläder på ett hållbarare sätt. Ett sätt att göra det på är att köpa kvalitetskläder. Det kostar dock mer pengar men det är värt det på lång sikt. För att få råd att bygga upp en hållbar kvalitetsgarderob kan du göra dig av med andra saker du inte längre använder. Exempelvis kan du sälja guld som du har liggandes, eller andra prylar.

Få pengar till en medvetnare konsumtion

Att sälja guld har aldrig varit enklare. Det enda du behöver göra är att beställa ett brev som du sedan lägger ner det guld som du vill sälja i. Du skickar sedan tillbaka brevet och får kort därefter ett prisförslag på ditt guld. Om du accepterar det kommer du att ha pengarna inom 24 timmar på ditt konto.

Slow fashion

När du har pengar att köpa nya kläder ska du verkligen göra medvetna köp. Slow fashion är ett uttryck som har blivit mer allmänt känt. Det betyder att du handlar kläder och textilier mer sällan men när du gör det satsar du på bra kvalité. Det har positiva effekter på miljön men också på din privatekonomi. Även om ett kvalitetsplagg är dyrt i inköp är det billigt i längden om du verkligen använder det mycket och under en lång tid. Billiga kläder kan lätt bli dyra när de blir liggande eller går sönder snabbt. Bra material på kläderna ökar helt enkelt livslängden på plaggen. Material som är bra att satsa på är ull, siden, kashmir och linne. Dessa material håller både stilen och formen länge.

Satsa på en bra basgarderob

När du ska handla kläder mer medvetet är det bra att tänka stil istället för trender. Om du dessutom satsar på kläder som håller längre både stilmässigt och ur kvalitetssynpunkt har du alltid något att ha på dig. Klassiska plagg som alltid fungerar oavsett trender och säsong är det allra bästa. Dina kvalitetsplagg som du köper ska utgöra grunden i din garderob. Sedan kan du absolut lyxa till det lite nu och då med ett trendplagg, men låt det höra till ovanligheterna.

Välj kläder med neutrala färger

Några klassiska plagg att satsa på är en vit skjorta, ett par slitstarka jeans, en svart klänning, kostymbyxor och baströjor och t-shirts i neutrala färger. Försök att välja plagg som går att matcha med varandra. Då kommer du aldrig att ha en klädkris mer i ditt liv. När du ska köpa ett plagg ska du förutom att kolla vad det är gjort av för material kolla sömmarna. Om de är raka och välgjorda är plagget förmodligen bra. Att kolla hur knapparna är fastsydda är också en bra grej för att säkerställa kvalitén.