Ull kan låta lite tråkigt, men det är en fantastisk produkt, både behaglig, naturvänlig och till och med superfashionabel! Om du inte visste det behöver du läsa vidare.

Så vad är egentligen ull? Förr i tiden var det tjocka sockor som raglade nedför benen, lite lätt osexiga strumpbyxor som gjorde benen tjockare… Var det så det var? Kanske. Idag är ull hypermodernt och finns överallt i alla kläder och textilier – och det är skönt mot kroppen och jättesnyggt!

Ull av olika sorter

Är ull och ylle samma sak? Ibland kan man tror att det är det, men ull är råvaran medan ylle är textilierna som framställts. Ylle kan förstås också innehålla andra material och det brukar stå angivet hur många procent som är ren ull.

Ull kommer från päls på djur som exempelvis getter, får, lamadjur och kameler. Ull är värmeisolerande och kan binda både luft och vatten, precis som vårt eget hår har det fjäll som drar till sig detta. Om man drar i ullen kan man känna att den är lite grann som en gummisnodd – elastisk – och det är dess vågiga struktur som gör att den blir både mjuk och lite tänjbar. Hur mjuk ullen är beror på fiberns diameter och om den är vågig.

När man pratar om ull dyker det för det mesta upp två olika grupper, ull och merinoull, där merinoullen brukar vara lite dyrare. Olika arter har förstås lite olika ull och merinofår har lite slätare och tunnare fibrer i pälsen än vanlig tjock ull. Denna ull är krusig och mycket lenare mot huden. Den är extremt mjuk eftersom den har tunnare och slätare fibrer i sig. Merinoullen är också lite mer töjbar och behåller stilen på kläderna lite längre än den tjockare ullen.

Är ull något alldeles extra?

Man kan faktiskt tro att ull är något alldeles speciellt. Den värmer i både vått och torrt tillstånd och den har antiseptiska egenskaper – helt otroligt! Ullen är självrengörande och eftersom den per autopilot motverkar dålig lukt är ullen idealisk i underkläder och strumpor. Man ska dock ta med i beräkningen att ull krymper om man tvättar den varmt.

Man ska vädra ull och man behöver inte tvätta den lika ofta som andra material, det är också rätt skönt att inte känna sig pressad av att alltid behöva stryka ullen, den blir sällan riktigt skrynklig.

Och vad mer kan vi säga om detta makalösa material?

Det är flamsäkert också! Syntetiska textilier är oftast väldigt brandfarliga, jämfört med ullen är syntet riskabelt. Ull är vanligt tillsammans med skyddskläder, exempelvis underkläder till brandmän och liknande – men underkläder av ull är överhuvudtaget det skönaste som finns. Mjukt och mysigt.

Ullens historia

Ull har en intressant och lång historia. Det känns som om ullen har funnits i alla tider, ordet är mycket bekant. Man kan läsa i Bibeln om ull flera tusen år före Kristus. På den tiden var ullen mycket dyr och eftertraktad. Det var italienarna som var först med att skapa exklusiva tyger av ull. I Sverige intensifierades användning av ull först under 1700-talet. Detta var mest grova tyger och det man behövde rent praktiskt.